Er is een grote keuze aan halsbanden en tuigjes. We proberen in deze rubriek wat duidelijkheid te scheppen in het aanbod door er enkele te bespreken.
De standaard halsband is gemaakt uit nylon of leer en wordt met een kliksysteem of een gaatjessysteem vastgemaakt. De meeste mensen beginnen met dit type riem en blijven er vervolgens bij, mits de hond geleerd wordt dat hij met trekken niks bereikt. Als hij wel trekt kan de hond getraind worden of kunnen er andere halsbanden en/of tuigjes overwogen worden.
Een voorbeeld van zo een halsband is een slipketting. Deze bestaat uit schakels, eventueel met een band er door gevlochten, die strak trekt als de hond aan de lijn trekt. De ketting laat vanzelf weer los als de spanning van de lijn af gaat.
Er zijn ook lijnen uit touw of nylon met een slippende halsband er aan vast. Dit zijn de zogenaamde jachtlijnen.
Er bestaat ook een halster dat om de kop van de hond gedaan wordt, namelijk de Gentle leader of Halti. De lijn wordt hier onder de kin vastgemaakt. De Halti dient echter om een niet-trekkende hond richting te geven. Als uw hond trekt,wordt de Halti best in combinatie met een gewone halsband gebruikt. Net zoals bij slipkettingen, moet er bij dit type halster wel opgelet worden met krachtige schokken, die kunnen namelijk nekproblemen veroorzaken!
Om nekproblemen te vermijden kan er gekozen worden voor een tuigje. Er zijn verschillende types tuigjes: sommige zijn Y-vormig op de borst, anderen zijn voorzien van een band dwars over de borst, nog anderen vormen een X op de rug.De tuigjes met de dwarse band (bijvoorbeeld Julius-K9) beperken de schouderbeweging echter sterk waardoor de hond geen volledige stap- of loopbeweging kan maken en op lange termijn problemen kan gaan ontwikkelen.
Sommige tuigjes zitten zowel rond de hals als rond de romp en zijn voorzien van 2 ringen waar een lijn aan vastgemaakt kan worden: ter hoogte van de nek en van de rug. Met deze tuigjes wordt de druk van de hals afgehaald, kunnen de poten vrij bewegen en kan de hond op twee punten gecorrigeerd en onder controle gehouden worden.
Honden die trekken zullen echter hun volledige gewicht plus extra kracht in de strijd zetten door in het harnas te gaan hangen. Er bestaan wel anti-trektuigen die de hond ontmoedigen om aan de lijn te trekken. Deze hebben een beweegbaar deel dat zich onder de voorpoten aanspant wanneer de hond trekt. Of de aanhechtingsplaats van de lijn is vooraan op de borst zodat de hond dwars komt te staan als hij trekt. Deze laatste belemmeren wel weer de schouderbeweging door de dwarse borstband.
Honden die trekken worden best aangelijnd via een geschikt tuigje in combinatie met een halsband of Halti.
Kijk echter altijd wat het beste bij jou hond past en overleg, indien gewenst, met de dierenarts. Bovendien is het nooit te laat om uw hond netjes aan de lijn te leren wandelen.