Honden hebben dezelfde basiszintuigen als ons: ze zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Maar de sterkte van hun zintuigen is anders. Een belangrijk onderscheid om te maken wanneer je wil begrijpen wat je hond aan het doen is.
Zicht
Men dacht lange tijd dat honden kleurenblind zijn, en dat ze enkel schakeringen in zwart, wit en een beetje grijs kunnen zien. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dat niet waar is. Honden kunnen wel degelijk kleuren zien, gaande van blauw en groen tot grijs en crème, en natuurlijk zwart en wit. Geschat wordt dat mensen tussen 7 en 10 miljoen verschillende kleuren waarnemen. (We hebben zelfs geen namen voor zoveel kleuren!)
Maar honden zijn veel beter in het waarnemen van beweging. Dat is de reden dat ze een kat in een boom van een veel grotere afstand kunnen zien dan wij dat kunnen. Hun nachtzicht is ook veel beter dan het onze, honden hebben namelijk een bijkomende reflecterende laag in hun oog genaamd de Tapetum Lucidum. Deze laag reflecteert licht in de receptoren in het oog, wat honden niet enkel een goed nachtzicht geeft, maar ook die spookachtige verschijning van ogen die licht geven in het donker.
Gehoor
Wanneer je hond in het midden van de nacht als een gek staat te blaffen, hoef je er niet per sé vanuit te gaan dat hij eenzaam is en je wakker maakt zodat je hem gezelschap kan houden. Hij kan ook aan het luisteren zijn naar iets wat jij niet kan horen, maar dat enorm verontrustend is voor hem, zoals een inbreker die je kelderraam aan diggelen slaat.
Honden kunnen geluiden van vier keer zo ver opvangen dan mensen. Hun oren zijn ook beter ontworpen om meer van de aanwezige geluidsgolf op te nemen. Ze hebben 15 verschillende spieren die hun oren in alle mogelijke richtingen bewegen. Bovendien kunnen ze hun oren afzonderlijk van elkaar bewegen om nog meer informatie te verzamelen.
Tast
Honden hebben ook een goed ontwikkelde tastzin. Dat mag verbazingwekkend lijken onder al die vacht. Wel is dit zintuig minder ontwikkeld als dat van de mens. Puppy’s worden geboren met waarnemingsreceptoren in hun gezicht zodat ze hun moeder kunnen vinden in de periode voordat ze hun ogen kunnen openen. Maar ze kunnen ook aanrakingen over hun hele lichaam waarnemen net zoals mensen dat kunnen. Een van de redenen waarom je hond naast je op de zetel springt en tegen je aan kruipt is dat hij houdt van het gevoel dat je vlak naast hem bent.
Geur
We komen zelfs niet in de buurt van het geurvermogen van onze hond. Geschat wordt dat het reukvermogen van een hond 100.000 keer krachtiger is dan dat van een mens. Dat verklaart waarom honden zo’n goede speurders zijn en geuren kunnen volgen doorheen allerlei soorten afleidingen zoals over straten of door dichte wouden.
Honden gebruiken hun reukvermogen ook als communicatiemiddel. Wanneer ze door het park lopen met hun neus tegen de grond en alles wat ze tegenkomen besnuffelen, lezen ze in feite visitekaartjes van iedereen; honden, mensen, katten, eekhoorns, en alles en iedereen die daar voor hen geweest is. Dat is de reden waarom hij misschien geen aandacht voor jou heeft wanneer je in het park arriveert, hij wil uitzoeken wie van zijn kameraden daar voor hem geweest is.
Smaak
Net zoals bij mensen, is smaak gekoppeld aan de geur. Het grote verschil is dat mensen iets wat niet goed ruikt niet zullen eten, terwijl honden tegenovergesteld redeneren: hoe harder het stinkt, hoe liever ze het opeten.
Terwijl mensen iets niet eten als het er vies uitziet, laat staan als niet goed ruikt, zijn honden meer begaan met de geur dan met de smaak. Zij slikken maar al te vaak eten door vooraleer ze tijd hebben om er op te kauwen, laat staan te proeven. Maar dat is oké. Het is de reden dat honden denken dat het tijd is voor snoepjes wanneer wij onze ijskast leegmaken.
Dus de volgende keer dat je hond zich vreemd gedraagt, of het nu blaffen zonder reden of jou negeren in het park is, probeert hij je niet te irriteren. Hij reageert gewoon op een ander niveau van zintuigen dan jij. Neem even de tijd om rond te kijken en uit te zoeken wat de oorzaak is van dit gedrag voordat je kwaad wordt. Je hond probeert je misschien iets te vertellen.