Overgewicht bij huisdieren
Oorzaken van overgewicht:
Net als bij mensen ontstaat ook bij dieren overgewicht door te veel eten en te weinig bewegen. Een dier dat niet genoeg beweegt, en dus weinig energie verbruikt, houdt energie over. Als dat steeds weer gebeurt, wordt het dier te dik. De balans tussen eten en bewegen kan bij uw dier op verschillende manieren verstoord worden:
Misschien voert u teveel, bijvoorbeeld omdat u denkt dat uw dier anders honger heeft. Of kunt u zijn smekende blik niet weerstaan?
Krijgt uw huisdier vaak tussendoortjes? Daar zit vaak veel energie in waar hij dik van wordt.
Is uw dier gecastreerd? Dan heeft hij veel minder energie nodig. U mag een gecastreerd dier bijna een derde minder voer gaan geven dan voor de castratie.
Leeftijd speelt mee. Als een dier ouder wordt, verbruikt hij minder energie.
Door te weinig beweging verbruikt het dier minder energie dan het binnenkrijgt.
Een dier kan te dik worden door gezondheidsproblemen zoals een te traag werkende schildklier, of door aandoeningen waardoor hij minder kan bewegen.
Door bepaalde medicijnen die een hond of kat kunnen krijgen tegen bijvoorbeeld epilepsie, kan overgewicht ontstaan. Ook de kattenpil en sommige ontstekingsremmers kunnen leiden tot overgewicht.
Overgewicht herkennen:
Wanneer u probeert de ribben van uw dier te voelen, lukt dit bijna niet.
Een huisdier dat te zwaar is, wordt sneller moe tijdens het wandelen en houdt ook spelletjes minder lang vol.
Een te zwaar huisdier raakt sneller verhit, zeker in de zomer.
De meesten dieren met overgewicht hebben voortdurend zin in eten.
Lichaamsconditie bepalen:
Door uw duimen op de ruggengraat van het dier te leggen en beide handen te spreiden over de ribbenkast en lichtjes te drukken kunt u voelen of uw dier te dik is.
Op de website http://www.kynofit.nl/isuwhondopgewicht kunt u met een test zien of uw hond op gewicht is.
Frettentaal
Als fretten rondspringen en daarbij een soort “kekkerende” geluidjes maken met hun mondje wijd open laten ze zien dat ze in een goede bui zijn. Vaak zetten ze ook hun rug op en stuiteren achterwaarts. Ze nodigen je uit om mee te spelen.
Als ze iets spannends hebben ontdekt gaan ze heel snel kwispelen.
Wanneer een fret de haren op zijn staart rechtovereind zet, kan dit een teken van prettige opwinding zijn, maar het kan ook betekenen dat hij angstig is.
Als hij bij een opgezette rug in plaats van geluidjes maken gaat blazen en de haren op zijn rug er borstelig uit gaan zien is hij boos of angstig en moet je voorzichtig zijn. Als een fret schreeuwt is hij erg geschrokken van iets.
Na het spelen kunne fretten ineens neerploffen, ze houden dan even pauze. Na deze pauze beven ze soms eventjes, hiermee stimuleren ze hun bloedsomloop.
Verliefde reuen
Reuen kunnen erg beïnvloed worden door de loopsheid van teefjes uit de buurt.
Zeker jonge reuen raken er nog wel eens helemaal van slag van. Ze eten niet meer, ze slapen slecht, zijn onrustig en willen alleen maar naar buiten. De bal is niet meer interessant, het enige dat telt zijn de plasjes van de loopse teefjes. Na het ruiken of soms zelfs oplikken ziet u ze zelfs wel eens klappertanden. Ze willen het teefje dekken!