[custom_frame_center shadow=”on”]overgewicht001[/custom_frame_center] [clear]

Overgewicht komt veel voor bij katten en honden, met alle gezondheids­risico’s van dien. Dit artikel geeft je meer informatie over :

[divider]

Wat is overgewicht?

Overgewicht is een overmatige ophoping van vet in het lichaam. Overgewicht ontstaat doordat de kat of hond meer energie opneemt dan hij verbruikt.

De calorieën uit de voeding die je kat of hond niet nodig heeft voor zijn dagelijkse bezigheden worden opgeslagen als vet. Als het lichaamsgewicht van uw kat of hond minder dan 15% boven het ideale gewicht is, wordt van overgewicht gesproken. Als het lichaamsgewicht van uw kat of hond 15% of meer boven het ideale gewicht is, spreken we zelfs van vetzucht of obesitas.

!!! Bij meer dan 30% van de katten en honden in Belgie is sprake van overgewicht of vetzucht. [divider_top]  

Oorzaken van overgewicht

  • Te veel eten in com­binatie met te weinig beweging, is de meest voorkomende oorzaak van overgewicht. Het geven van tafelresten of tussendoortjes vergroot daarbij het probleem.
    [custom_frame_center shadow=”on”]overgewicht002[/custom_frame_center] [clear]
  • Jonge katten en honden die meer energie met de voeding opnemen dan ze nodig hebben, krijgen later vaak last van overgewicht. Bovendien lopen pups die te zwaar zijn een groter risico op het krijgen van bot- of gewrichtsproblemen.
  • Castratie of sterilisatie: het gewicht neemt meestal toe na sterilisatie of castratie als de voedselopname van je kat of hond niet verandert. Dit kan komen doordat de hormoonhuishouding van het lichaam na sterilisatie of castratie verandert en de kat of hond wat minder actief wordt en dus minder calorieën nodig heeft.
  • Incidenteel kunnen stofwis­selingsstoornissen of medi­cijngebruik overgewicht tot gevolg hebben.[divider_top]

 

Risico’s van overgewicht

[custom_frame_center shadow=”on”]overgewicht003[/custom_frame_center] [clear]
  • Kortere levensduur en vaak een minder goede gezondheid dan katten en honden die een optimaal gewicht heb­ben.
  • Gewrichtsproblemen: overbelasting van de botten en de gewrichten en mogelijk verergering van reeds aanwezige aandoeningen zoals artrose.
  • Katten en honden met overgewicht voelen zich bovendien vaak niet prettig, kunnen slechter tegen hitte.
  • Minder weerstand tegen infecties
  • Meer risico tijdens operatie en narcose.
  • Bewegingsproblemen : doordat katten en honden met overgewicht minder bewegen, neemt het energieverbruik af, waardoor de problemen van overgewicht of vetzucht alleen nog maar verergeren.
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Leveraandoeningen
  • Suikerziekte (diabetes mellitus)
  • Slechte huid- en vachtconditie
  • Hart- en ademhalingsproblemen
  • Spijsverteringsproblemen zoals verstopping en winderigheid[divider_top]

 

Hoe herken je overgewicht?

[custom_frame_center shadow=”on”]overgewicht004[/custom_frame_center] [clear]

De verschijnselen bij overgewicht zijn:

  • Vetophoping op de ribbenkast, ruggengraat en staartbasis
  • Dikke buik en verlies van taille
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Veel slapen
  • Slecht bestendig tegen warmte
  • Trage bewegingen
  • Kortademigheid

Een gemakkelijke manier om te controleren of je kat of hond overge­wicht heeft, is zijn ribben te voelen door met een vlakke hand over de borstkas te strijken. Als je de ribben niet of met moeite kunt voelen, dan is je kat of hond te zwaar. Daarnaast kan je je dier bij ieder bezoek aan de dierenarts laten wegen, zodat veranderingen in het lichaamsge­wicht vroegtijdig opgemerkt worden.

[custom_frame_left shadow=”on”]overgewicht005[/custom_frame_left] [clear] [divider_top]

 

De behandeling van overgewicht

Bij de behandeling van overgewicht spelen drie factoren een rol: de voeding, de lichaamsbeweging en het gedrag van je kat of hond.

Indien je kat of hond last heeft van overgewicht of vetzucht, zal hij/zij moeten afvallen.

Afvallen = energieopname via de voeding verminderen en het energieverbruik door middel van meer beweging stimuleren.

  • Dieetvoeding
    [custom_frame_left shadow=”on”]overgewicht006[/custom_frame_left] [clear]
    1. Geef alleen het vermageringsdieet aanbevolen door uw dierenarts
      Als je huisdier een professioneel vermageringsdieet krijgt, ben je ervan verzekerd dat hij al de nodige voedingsstoffen en vitaminen krijgt en tegelijkertijd vermagert zonder overdreven hongergevoel. Je dierenarts zal de hoeveelheid voeding vaststellen aan de hand van de grootte van uw huisdier, de activiteitsgraad en het gewicht dat moet worden verloren.
    2. Geef meerdere maaltijden per dag
      Als je 2 of meerdere maaltijden per dag geeft, zal het hongergevoel en bedelen verminderen.
    3. Verminder traktaties en tussendoortjes
      Als je je huisdier toch traktaties en tussendoortjes geeft, vergeet dan niet zijn hoeveelheid voeding te verminderen. Als je je huisdier wil belonen, gebruik dan hiervoor enkele brokjes van het vermageringsdieet. Als je huisdier telkens voedsel krijgt na bedelen, bedenk dan dat dit het bedelgedrag versterkt en handhaaft.
    4. Zorg ervoor dat je huisdier er niet bij is als je met uw gezin aan het eten bent
      Dit voorkomt bedelgedrag. Dit is ook aan te raden bij het voeren van eventueel ander aanwezige huisdieren.
    5. Gewichtsverlies moet altijd geleidelijk plaatsvinden.
      Dit is vooral bij katten heel belangrijk. Vasten kan bij katten namelijk leiden tot leververvetting. Leververvetting is een levensbedreigende aandoening waarbij vet in de lever wordt opgestapeld. Zowel katten als honden mogen per week maximaal 2% van het lichaamsgewicht afvallen. Daarom wordt gead­viseerd het gewicht om de 2 weken te laten controleren bij je dieren­arts. Als je kat of hond geleidelijk gewicht verliest, is het namelijk gemakkelijker om hem op het ideale gewicht te houden zodra het streefgewicht is bereikt. Over het algemeen duurt het meerdere maanden tot het streefgewicht wordt bereikt.

    Eigenschappen van een vermageringsdieet

    1. Laag energiegehalte
      Een calorie-arme dieetvoeding maakt het mogelijk de energieop­name te beperken zodat je hond of kat gewicht verliest. Daarnaast worden de aanbevolen hoeveelheden voeding per dag afgestemd op het streefgewicht.
    2. Hoog eiwitgehalte
      Eiwitten leveren voor het lichaam minder energie dan vetten en koolhydraten. Daarom is het belangrijk dat de dieetvoeding een hoog eiwitgehalte bevat. Het hoge eiwitgehalte zorgt er bovendien voor dat bij gewichtsverlies voornamelijk het vet van het lichaam verdwijnt en de spiermassa behouden blijft. Daarnaast bevorderen eiwitten het gevoel van verzadiging, zodat je kat of hond ondanks het dieet geen hongergevoel heeft.
    3. Verhoogd vezelgehalte
      Een vermageringsdieet is speciaal ontwikkeld om je kat of hond na het eten een voldaan gevoel te geven, terwijl een maaltijd toch aan­zienlijk minder calorieën bevat dan normale voeding. Een verhoogd vezelgehalte en speciale voedingsvezels zorgen voor een vergroting van het voedselvolume in de maag. Dit geeft een gevoel van verzadiging waardoor uw kat of hond minder honger heeft en dus minder zal bedelen.
    4. Verhoogde gehaltes aan voedingsstoffen
      De gehaltes van de belangrijkste voe­dingsstoffen zijn verhoogd (eiwitten, essentiële vetzuren, vitaminen, minera­len), om er zeker van te zijn dat tijdens het gewichtsverliesprogramma ruim­schoots in de voedingsbehoefte wordt voorzien.
  • Lichaamsbeweging
    [custom_frame_left shadow=”on”]overgewicht007[/custom_frame_left] [clear] Door regelmatig te bewegen (zoals lopen, rennen en spelen) wordt door het lichaam meer energie verbruikt door vetverbranding en zal je huisdier een betere fysieke conditie krijgen. Voor honden met gewrichtsproblemen is vooral zwemmen heel goed. De lichaamsbeweging moet wel langzaam opge­bouwd worden.
    Bij katten kan de beweging gestimuleerd worden door de kat actief naar haar voeding te laten zoeken en met haar te spelen.
  • Gedrag
    [custom_frame_center shadow=”on”]overgewicht008[/custom_frame_center] [clear] Het bedelgedrag wordt bevorderd als uw kat of hond telkens iets lekkers krijgt als hij erom vraagt. Daarom is het belangrijk dat hij geen tussendoortjes krijgt. Verder hebben katten een aantal speciale gedragspatronen die stress voorkomen. Als het natuurlijke gedrag van de kat niet wordt gerespecteerd, zal zij dit onder andere uiten door meer te gaan eten. Daarom moet de kat de mogelijkheid hebben om zich te verstoppen en om ’prooien’ (speeltjes) te vangen. Een schema van de belangrijkste gedragspatronen van de kat. Het is belang­rijk voor de kat dat deze natuurlijke behoeften worden gerespecteerd.
    [custom_frame_center shadow=”on”]overgewicht009[/custom_frame_center] [clear] [message type=”custom” width="100%" start_color="#FFFCB5" end_color="#F4CBCB" border="#BBBBBB" color="#333333"]Of de behandeling van overgewicht succes heeft, is in grote mate afhankelijk van jezelf. Alleen jij kan ervoor zorgen dat je kat of hond werkelijk gewicht verliest. Het zal moeite kosten en je zal moeten volhouden, maar het is het zeker waard. De gezondheid en de kwaliteit van het leven van je kat of hond gaan erop vooruit en je zal meer ple­zier beleven aan zijn gezelschap. Betrek je gezin bij het afvallen van uw huisdier
    Alle gezinsleden moeten akkoord gaan om te helpen bij het gewichtsverlies van uw huisdier en begrijpen dat dit zeer belangrijk is. Laat het voor iedereen duidelijk zijn dat het om een langzaam proces gaat vooraleer het ideaal gewicht bereikt wordt. Als je huisdier begint te bedelen is het belangrijk dat niemand toegeeft aan traktaties of het voeren van tafelresten.[/message]
[divider_top]