Vlooien in de winter

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijft ook in herfst en winter goede vlooienbestrijding noodzaak. Weliswaar kan tijdens een koude winter de vlo buiten niet overleven maar binnenshuis kunnen vlooien prima overleven. Ook in jouw huis!

Vlooienuitwerpselen in de vacht
Vlooienuitwerpselen in de vacht

De cyclus van de vlo

Een vlo brengt een relatief kort deel van zijn leven op je hond of kat door. Hij heeft je nietsvermoedende huisdier alleen maar nodig om bloed te drinken. De eitjes die de vlooien leggen vallen van het dier en komen in de woonomgeving terecht en dus overal zijn waar je hond en/of kat ook komt. Bovendien zijn vlooieneitjes plakkerig en komen ze via je kleren ook op andere plekken in huis. Twee tot vier dagen later komen de larven uit en na 2-3 weken verpoppen die zich. De larve vormt een cocon om zich heen en verandert in een week of 4 in een vlo. Door te letten op trillingen in zijn omgeving weet de vlo wanneer de hond of kat, of jijzelf, in de buurt bent om bloed te kunnen drinken.
In zijn cocon is de vlo veilig voor omgevingsinvloeden en kan wel tot anderhalf jaar wachten op zijn eerste bloedmaaltijd

Waarom vlooienbestrijding?

Er zijn meerdere redenen om vlooien te bestrijden. De beten van vlooien kunnen behoorlijke jeuk veroorzaken. Vlooien kunnen de eitjes van lintwormen bij zich dragen en zo je hond of kat besmetten. Heel vervelend is dat sommige honden en katten allergisch zijn voor het speeksel van vlooien. Slechts een paar vlooienbeten veroorzaken bij deze dieren al een allergische reactie met enorm veel jeuk. Deze dieren krabben zich tot bloedens toe.

Hoe bestrijd je vlooien?

Uit de cyclus van de vlo blijkt dat alleen bestrijding van de vlooien zelf onvoldoende is. Het is belangrijk dat niet alleen de vlooien maar ook de eieren op hond en kat en de larven en eieren in de omgeving van de hond en kat gedood worden. Afhankelijk van je thuissituatie zijn er meerdere middelen in de handel die hiervoor geschikt zijn. Alleen je dierenarts kan je een goed advies geven! Veel eigenaars onderschatten de kans op een vlooienplaag in de winter.

 

Vuurwerkangst

Mijn kat is bang voor vuurwerk

nb201506_nad002

Tijdens de jaarwisseling zal het overal wel weer een geknal van jewelste zijn. Natuurlijk zijn er katten die hier helemaal geen last van hebben, maar dat katten soms in paniek raken, is ook best te begrijpen.

Schuilplaatsen

Maak ruim van tevoren schuilplaatsen voor je kat en laat hem met deze plaatsen kennis maken. Plaats een lege doos met een gat zodat de kat zich hierin kan verstoppen of een mandje eventueel boven op een kast. Je kunt ook de kastdeur open laten staan, zodat de kat zich in de kast kan verstoppen.
Leg wat snoepjes of brokjes op deze plaatsen zodat de kat op een positieve manier kan kennis maken met deze plaatsen. Ook badkamers kunnen als schuilplaats dienen als het vuurwerk daar minder hoorbaar en zichtbaar is, plaats ook daar een mandje of doos en zorg ervoor dat de deur niet dicht is zodat de kat altijd naar een andere vluchtplaats kan.

Hulpmiddelen

  • Feliwayspray of -verdamper is een synthetisch feromoon dat rustgevend is voor de kat.
  • Zylkene is een natuurlijk voedingssupplement dat kan ondersteunen bij stress.
  • Telizen is een tabletje op basis van groene thee extract.
  • Tenslotte zijn er antistressdieten van verschillende merken, dit is een complete voeding met de unieke combinatie van alfa-casozepine en L-tryptofaan, die beide de symptomen van stress bij de kat (en kleine hond) verminderen zonder enige bijwerking.

Hieronder volgen wat tips, waarvan de meeste wel bekend zullen zijn:

  • Laat je kat niet naar buiten.
  • Zet je kat in een ruimte waar hij vertrouwd is, of in een afgesloten kooi in een grotere ruimte.
  • Zet in deze ruimte een radio aan, afwisselend met muziek en stemmen. Let er wel op dat ook hier geen geknal in voorkomt.
  • Doe in deze ruimte de gordijnen dicht en laat het licht aan.
  • Uiteraard ook de ramen sluiten.

Geef een kat geen slaapmiddel. Katten reageren hier vaak averechts op omdat het geluid door het slaapmiddel versterkt wordt waardoor de kat in paniek kan raken.

Als je kat bang is, ga hem dan niet troosten, want dan bereik je juist het tegenovergestelde. Hij zal dan altijd bij onverwachte geluiden naar je toe komen om te worden getroost en aangehaald.

Mijn hond is bang voor vuurwerk

nb201506_nad003

Nieuwjaar vieren is voor iedereen een leuke gebeurtenis: lekker eten, gezellig samenzijn en ….vuurwerk bekijken!
Voor onze trouwe viervoeters is dit laatste echter niet altijd even tof.Het is normaal dat je hond opschrikt van een knal en kijkt waar deze vandaan komt. Een overdreven, hysterische reactie daarentegen is niet normaal.

De hond is bang van een geluid

Angstige honden vernietigen vaak spullen of ze vluchten weg voor het geluid. Om toch maar te ontsnappen aan de geluiden waar ze zo bang voor zijn, breken honden soms zelfs uit hun ren. Vanaf het moment dat je hond bang is van een geluid, zal hij dus alles doen om dit niet meer te moeten horen. En indien je hond zich minder angstig voelt doordat hij gevlucht is naar een andere plaats, waar hij het geluid minder goed hoort, wordt dit vluchtgedrag nog eens beloond.

Oorzaken

De oorzaken die deze overmatige angst kunnen verklaren, zijn uiteenlopend. Misschien is je hond van nature uit angstig. Het is ook mogelijk dat je hond angstig is geworden door traumatische ervaringen in zijn leven.
Daarnaast is het nog mogelijk dat je probeerde om je hond te troosten en te kalmeren op het moment dat hij erg schrok van vuurwerk. Dit werkt het gedrag van je hond nog meer in de hand aangezien je hem, op het moment dat hij angstig was, beloonde.

Angst voor vuurwerk overwinnen

Er bestaan verschillende manieren om je hond te helpen zijn angst te overwinnen: zorg er allereerst voor dat hij een plaatsje heeft waar hij zich zeker voelt, bv. zijn mandje. Het is absoluut niet nodig om je hond te troosten op het moment dat hij angst vertoont. Het is zelfs aangeraden je hond dan volledig te negeren en zelf zo gewoon mogelijk tegen je hond te doen.
Wat je wel kan doen is hem afleiden op het moment dat hij angstig wordt. Laat hem dan iets doen wat hij leuk vindt en beloon hem als hij het goed heeft gedaan. Neem bijvoorbeeld zijn favoriete speelgoed.
Let op! Wanneer de angst de bovenhand neemt, moet je onmiddellijk stoppen met hem te belonen. Anders beloon je het angstige gedrag dat hij vertoont.
Het is ook mogelijk om je hond te ‘desensibiliseren’ voor het geluid waar hij schrik voor heeft. Men laat de hond dan gewoon worden aan het geluid waar hij schrik voor heeft door hem er geleidelijk aan telkens meer en meer aan bloot te stellen.
Tenslotte is het mogelijk om bijkomend je hond angstremmers te geven.

 

Dieren en vriesweer

Enkele tips om je huisdier warm en gelukkig te houden deze winter.

Katten

nb201506_nad004

  • Verhoog de slaapplaats van je kat zodat ze niet in de tocht ligt.
  • Zorg voor extra opstapjes: oudere katten kunnen in de winter last krijgen van hun gewrichten en minder makkelijk springen.
  • Wanneer je overdag weg bent en de verwarming niet aanstaat, leg dan extra dekentjes of maak hun normale slaapplek wat knusser.
  • Buitenkatten mogen ’s winters nog steeds naar buiten, maar zorg voor beschutting en zit/schuilplaatsen boven de grond. Bevroren ondergrond is immers kouder dan bewegende lucht.
  • Let op de ogen van je kat, zeker als het een kat is met bolle ogen. Door felle wind kan het oogslijmvlies beschadigd worden. Gebruik als het nodig is een beschermende oogzalf.
  • Zorg er zeker voor dat je (buiten)kat voldoende toegang heeft tot schoon, onbevroren water, anders zal ze gaan drinken van water dat vervuild is met bijvoorbeeld antivries of wegzout: erg giftig!
  • Probeer je kat droog te houden. Haar wintervacht beschermt voldoende tegen de kou, maar wanneer je kat nat is liggen haar haren dichter tegen haar huid waardoor de lucht ertussen (en dus de isolatielaag) verdwijnt.
  • Bescherm hun voetkussentjes eventueel met vaseline (enkel buitenkatten!).
  • Kijk uit: katten durven wel eens onder/op een warme motorkap te slapen.

Honden

nb201506_nad005

Hou je hond actief als hij buitenkomt: speel met een bal of gooi met een stok. Omdat hij in de winter vaker binnen bij de kachel ligt krijgen veel honden geen echte wintervacht meer; het is dus belangrijk dat hij warm gehouden wordt.

  • Een hondendekentje of jasje is ook geen overbodige luxe, toch niet voor honden met een dunnere vacht.
  • Laat je hond geen sneeuw eten, anders kan hij last krijgen van maagkrampen en diarree.
  • Zorg ervoor dat je hond altijd op een kussen of een dekentje ligt: honden hebben maar een dunne vacht op hun buik en door de koude of de tocht kunnen ze zo blaasproblemen oplopen.
  • Was na wandelingen de poten van uw hond met lauw water (geen warm!). In het vuil kan immers strooizout zitten dat kloven kan veroorzaken in de voetkussentjes. Honden die veel in de vrieskou lopen kunnen extra bescherming gebruiken door middel van vaseline.
  • Honden met bolle oogjes kunnen last krijgen van de striemende wind; gebruik oogzalf om hun oogvlies te beschermen.

Konijnen & knaagdieren

Buitenkonijnen mogen best buiten blijven zitten: hen naar binnen halen zorgt voor te extreme temperatuurschommelingen en dat is zeker niet goed voor het diertje. Zorg er wel voor dat de konijnen zich warm kunnen ingraven en scherm een deel van het open hok af met plexiglas zodat het water- en winddicht is. Kijk ook dat het hok toch 1 meter boven de grond staat. Als het erg koud is kan je het hok nog afdekken met een deken, maar laat altijd een open plek zodat er frisse lucht binnen kan. Controleer ook het drinkwater en zorg dat het niet bevriest. Drinkflesjes zijn trouwens minder handig omdat het ijzeren tuitje snel bevriest: zorg dus voor een drinkbakje in de winter.

Cavia’s houden zich het liefst warm door tegen hun soortgenootjes aan te kruipen. Sommige cavia’s worden buiten gehouden, maar zet hen dan zeker in de winter in een warmere plek zoals een schuur. Verplaats hen echter niet plots naar binnen: temperatuurschommelingen zijn voor ieder dier af te raden. Bescherm cavia’s zeker tegen de wind: ze hebben heel gevoelige oogjes!

Hamsters houden winterslaap vanaf het kouder is dan 10 graden. Een winterslapende hamster kan wel eens koud aanvoelen, maar zolang er geen stijfheid optreedt is er niets aan de hand. Bedek uw hamster wel voorzichtig met extra nestmateriaal om hem warm te houden maar let op dat u hem niet wekt! Eigenlijk voorkom je best dat je hamster in winterslaap gaat door het toch altijd boven de 15 graden te houden en voor voldoende licht en voedsel te zorgen. Zet de kooi echter niet te dicht in de buurt van een verwarming.

Vogels

nb201506_nad006

Kanarievogels en parkieten zijn heel gevoelig aan hun luchtwegen en reageren heftig op slecht afgestelde kachels of zwak trekkende schoorstenen.

Volièrevogels bescherm je best door het buitenhok af te schermen met bijvoorbeeld bubbeltjesplastiek (zorg wel voor voldoende zuurstof!) en je kan zorgen voor een warmtebron (niet te dichtbij!).

Wilde vogels verbranden veel vet in de vrieskou en dat moet worden aangevuld door voeding. Gebruik vogelhuisjes maar strooi ook voer op de grond: niet alle soorten gaan het hoog en droog zoeken. Vogels halen hun vetten liefst uit noten (geen gezouten!) maar meng het vogelvoer echter niet met boter want dat werkt laxerend. Bovendien tast het, als het op de veren komt, daar het isolerende vetlaagje aan, waardoor de vogel niet meer goed warm en droog kan blijven. Sommige mensen zetten suikerwater buiten maar ook dat is niet goed voor hun verendek; ze lessen hun dorst beter met sneeuw of gewoon kraantjeswater.

Auteur
Nadia