Gewrichtsaandoeningen bij katten komen meer voor als vroeger werd gedacht. De belangrijkste gewrichtsaandoening is osteoartritis, ook wel artrose genoemd. Bij artrose is er sprake van kraakbeenafbraak, en vaak ook botwoekeringen rond het gewricht. Dit proces gaat gepaard met een ontstekingsreactie, verminderde soepelheid en pijn.

[custom_frame_right shadow=”on”][/custom_frame_right] [clear]

De slijtage begint sluipend en wordt heel geleidelijk erger. Ongeveer 60% van de katten ouder dan 6 jaar heeft  artrose. De kans op artrose neemt met de leeftijd toe. Artrose komt bij de kat regelmatig in meerdere gewrichten tegelijk voor. Artrose wordt nogal eens beiderzijds gezien; als er artrose is in de linker elleboog, is het daarom verstandig de rechter elleboog ook te controleren.

Herkennen van gewrichtsproblemen

Katten met artrose lopen  in tegenstelling tot honden meestal niet mank. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat katten met artrose wel kleine veranderingen van hun gedrag vertonen.

[custom_frame_center shadow=”on”][/custom_frame_center] [clear]

Omdat de veranderingen geleidelijk ontstaan, is het goed om het huidige gedrag te vergelijken met de situatie toen je kat net volwassen was. Je kan daarbij aan verschillende gedragingen denken, zoals:

  • minder actief dan vroeger; langer slapen/minder spelen
  • minder vaak/minder hoog springen
  • niet meer in één keer op een hoge plek springen, maar in meer kleinere sprongen
  • een afkeer van traplopen, of “als een konijn” de trap op en af huppelen
  • zich minder goed kunnen wassen
  • onzindelijkheid; de kattenbak net niet halen of pijn bij het in de kattenbak stappen
  • zich afzonderen van de omgeving
  • niet meer opgepakt of aangehaald willen worden

Behandelingsmogelijkheden

Hoewel het gewricht nooit meer het oude zal worden is artrose een aandoening die wel behandeld kan worden. Met een adequate behandeling kan de kat nog een plezierig en lang leven zonder pijn hebben. De behandeling die het snelste effect heeft, is ongetwijfeld de toediening van een speciale pijnstiller voor katten.

Daarnaast kan de therapie ondersteund worden door:

  • Beweging: Rustig spelen helpt ook om je kat alert en actief te houden.
    Iedere kat heeft een eigen voorkeur voor spelletjes en het is dan ook de uitdaging te vinden waar de voorkeur van jouw kat ligt. Creëer ook gemakkelijk bereikbare plaatsen waar je kat zich thuis voelt.
  • Overgewicht bestrijden: Als je kat minder actief wordt, ligt overgewicht op de loer.
    Overgewicht geeft extra belasting van de gewrichten, dus je helpt je kat door ze niet te zwaar te laten worden. Weeg daarom elke dag de hoeveelheid brokjes af op een keukenweegschaal. Als je kat te zwaar is, vraag je dierenarts dan om dieetadvies.
  • Omgeving en verzorging: Zet het voer op een plaats waar je kat gemakkelijk bij kan en niet teveel moet springen. Kattenbakken met lage instap zijn vaak prettiger. Merk je dat je kat moeite heeft om zich te wassen, help ze dan een handje door de vacht regelmatig zachtjes te kammen of te borstelen. Zorg er ook voor dat de nagels niet te lang worden.
    [custom_frame_right shadow=”on”][/custom_frame_right] [clear]
  • Speciale voedingssupplementen: Als je kat gewrichtsproblemen heeft, kan je dierenarts je voedingssupplementen aanraden die de normale functionaliteit van de gewrichten en pezen ondersteunen.
[divider_top]