Gebitsproblemen komen regelmatig voor bij huisdieren.
Bij de hond en de kat is de vorming van tandplak een probleem bij het ouder worden. Na verloop van tijd kunnen de tanden ook los gaan zitten omdat het tandvlees zich steeds verder terugtrekt. Deze dieren gaan ook vaak onaangenaam uit hun mond ruiken.
De meest voorkomende aandoeningen zijn de parodontale aandoeningen gingivitis (tandvleesontsteking) en parodontitis (uitgebreide ontsteking met aanhechtingsverlies van de tand tot gevolg). Ze ontstaan door ophoping van tandplak dat tandsteen wordt. Ze kunnen voorkomen worden door regelmatige gebitsverzorging en droge brokken als voeding.
Het verwijderen van tandsteen gebeurt onder narcose. Het gebit wordt onder andere gecontroleerd op tandsteen, rotte elementen en ontstekingen. Na de inspectie wordt het gebit gereinigd met een ultrasoon tandsteenverwijderapparaat en worden eventuele loszittende en/of rottende tanden getrokken. Als laatste worden de tanden gepolijst, zodat tandplak zich minder snel kan vormen en zo het ontstaan van tandsteen uitgesteld wordt.
Slechte mondhygiëne veroorzaakt niet alleen een slechte mondgeur en tand- en mondproblemen, het is ook een gevaarlijke infectiebrond voor onder andere de nieren, het hart en de lever.
Een goede gebitsverzorging is dus van belang voor het hele lichaam!
Het aanleren van tandenpoetsen stap voor stap:
Vergeet niet uw dier bij elke stap en elke keer te belonen!
- Stap 1: Oefen eerst met het optillen van de lippen en het aanraken van de tanden. Ga pas verder als je huisdier zich hierbij op zijn gemak voelt.
- Stap 2: Als je huisdier het tot zover toegelaten heeft, begint het poetsen met de vingertandenborstel (een rubber borsteltje dat je over je vingertop schuift) of met een zacht doekje rond je vinger. Ga langzaam en zachtjes over de kiezen en hoektanden heen, het liefst van achter naar voor.
- Stap 3: Begin met het gebruiken van tandpasta. Laat dit eerst van je vingers of van het poetsdoekje aflikken zodat je huisdier aan de smaak kan wennen. Als je dit niet doet dan kan het zijn dat je huisdier steeds zal proberen in de tandenborstel of het poetsdoekje te bijten.
- Stap 4: Nu je huisdier hieraan gewend is, kan je de borstel gaan gebruiken. Laat het dier eerst wennen aan de haartjes van de borstel door hem de tandpasta van de borstel af te laten likken.
- Stap 5: Nu begint het echte poetsen. Begin met de hoektanden aan weerskanten. Hier eenmaal aan gewend, ga je verder met de kiezen aan de buitenkant en zo verder over alle tandjes. Het poetsen aan de binnenzijde van de kiezen en de snijtanden is voor de gevorderde poetser.
Geef niet te snel op. Elke stap kan een paar weken in beslag nemen, maar eenmaal gewend, zal het bijdragen aan een frisse adem en het gezond blijven van het gebit en de rest van het lichaam van uw huisdier!
Mocht het echt niet lukken om de tanden te poetsen, dan kunt u bij ons ook speciale producten die de vorming van tandplak tegen gaan (kauwstrips, algenpoeder, mondwater en croqs) komen halen, om zo toch bij te kunnen dragen aan een gezonder gebit.