Sinds enkele maanden zijn we in de praktijk gestart met fysiotherapie bij honden. Allerhande kwalen hebben er baat bij zoals artrose, peesontsteking, gevoelige littekens, slecht helende wonden en fracturen, pijn, rugproblemen, revalidatie na operatie.

Vraag dat maar na aan Luna en Tequila (artrose), Zenna (rug), Bjork en Charlie (peesontsteking), Marie (fistels en overbelasting elleboog), Madoc (littekens), Buddha (erge pijn door heupdysplasie) enz en hun baasjes. Deze honden zijn er allemaal een stuk op vooruitgegaan. Ze werden en worden behandeld met manuele therapie (oa massage), oefentherapie (ballen, kussens en trapjes net zoals bij de kinesist), en elektrische apparaten (TENS, US, Laser).

Een concreet (vaak voorkomend) geval uit de praktijk:

Luna, een Golden Retriever teefje van 10,5 j met matige artrose van heupen en tenen.

Luna heeft sinds 2-3 jaar last van artrose. Vooral wandelen en rechtkomen nadat ze gelegen heeft, gaat veel moeizamer. Langer als een half uur wandelen lukt niet terwijl Luna toch gewend was om vaak lange wandelingen te maken. 3 Jaar geleden woog Luna 43 kilo wat haar ook parten speelde maar nu is ze perfect op gewicht met 36 kilo dankzij dieetvoeding en regelmatig gecontroleerde beweging (rustig wandelen, zwemmen) met haar baasje.

Algemeen mag je stellen dat artrose op een bepaalde plaats in het lichaam zijn weerslag heeft op heel het lichaam. Concreet voor Luna betekent dit dat zij niet alleen pijn heeft in de heupen en aan de tenen maar ook in de rug en haar ellebogen. Dit komt omdat zij compenseert in haar houding, manier van lopen en gewichtsverdeling om de pijn te vermijden en daardoor haar rug en voorhand overbelast met alle gevolgen vandien.

Met andere woorden, artrose in heupen en tenen heeft een weerslag op het hele lichaam en dus moet het hele lichaam behandeld worden om resultaat te krijgen.

Toen Luna 2-3 jaar geleden met dit probleem naar de praktijk kwam, startten we een behandeling met ontstekingsremmers/pijnstillers, een vermageringsdieet en raadden we aan het wandelen langzaam terug op te bouwen. Zolang Luna haar medicatie kreeg ging dat goed, afbouwen lukte ook nog voor even maar dan herviel ze steeds en waren we terug bij af.

Dit vond ik heel frustrerend als dierenarts. Niet alleen bij Luna maar bij veel andere patiënten met artrose. Voor mij persoonlijk is het doel een dier een zo pijnvrij mogelijk levensverloop te kunnen geven zonder te moeten inboeten op dagdagelijkse lievelingsactiviteiten (wandelen, zwemmen voor Luna) en dat liefst met zo weinig mogelijk medicatie.

Omdat ik zelf af en toe patiënten doorstuurde voor fysiotherapie zag ik de goede resultaten en zo ben ik er dan ook toe gekomen mijzelf erin bij te scholen.

Terug naar Luna. Na 2 maanden intensieve fysio gaat het veel beter met Luna, ze kan gemakkelijk een uur wandelen zonder problemen en we hebben de pijnstillers kunnen afbouwen tot minder dan de helft. Ook na de wandeling of lang rusten is er geen stijfheid te merken. Ons doel is bereikt, nu is het een kwestie van deze goede toestand te behouden.

Luna kwam in het begin 3-4x/w, nu 1-2x en dat wordt nog afgebouwd tot een onderhoudsbehandeling 1x/2w.

Wat doen we nu juist met Luna?

nb201506_luna001

Luna krijgt een volledig manuele therapie. Ieder keer wordt zij eerst volledig gemasseerd om haar lichaam op te warmen, de rug wordt dan losgemaakt (zowel de spieren als de wervelkolom) en vervolgens worden alle gewrichten in de 4 poten soepel gemaakt door passief te strekken en te plooien en te stretchen. Speciale aandacht gaat naar de rechter heup waar Luna het meeste last heeft of eigenlijk had want daar is in dit stadium nog weinig van te merken. De eigenaar van Luna krijgt advies het wandelen rustig op te bouwen in duur en frequentie. Af en toe gaat Luna ook zwemmen wat haar enorm deugd doet.