nb201603_diakat001

De normale ontlasting (faeces) van een kat is goed gevormd en heeft een bruine kleur.
Bij diarree is de ontlasting zachter of zelfs waterig, en kan de kleur lichter of donkerder zijn dan normaal. Ook kan er vers bloed of slijm zichtbaar zijn bij de ontlasting.
Het ontlastingspatroon van de kat kan veranderen en soms zit de kat echt te persen op de kattenbak. Dit zijn belangrijke signalen voor de eigenaar om op te letten, want deze kunnen helpen bij het vinden van de oorzaak van de diarree.

Oorzaken van diarree

Diarree kan het gevolg zijn van diverse aandoeningen die zich afspelen in (o.a. Infecties) of buiten (o.a. lever- en nieraandoeningen) het maagdarmkanaal.

Bij jonge katten wordt diarree meestal veroorzaakt door:

  • De voeding: bij het met de hand grootbrengen van kittens zijn de meest gemaakte fouten die kunnen leiden tot diarree het gebruik van een voeding die niet geschikt is voor de kat en overvoeding (te vaak of te veel melk geven per voeding). Ook kan te weinig melk van de moederpoes leiden tot een onderontwikkeling van het maagdarmkanaal, resulterend in diarree. Sommige kittens ontwikkelen lactose intolerantie (lactose is een eiwit dat deel uitmaakt van melk) en zullen diarree krijgen na het drinken van melk op oudere leeftijd. Speelse en onderzoekende kittens kunnen dingen eten die ze beter niet hadden kunnen opnemen, waardoor diarree kan ontstaan.
  • Besmettelijke (infectieuze) oorzaken: virussen, bacteriën en parasieten (o.a. wormen) kunnen allemaal diarree veroorzaken. Als één van deze de oorzaak is, hebben vaak meer kittens in het nest of andere katten in huis last van diarree.
    Kattenziekte, Corona- en Rotavirusinfecties zijn veel voorkomende virale oorzaken van diarree bij de kat. Salmonella en Campylobacter zijn twee bacteriesoorten die vaak aanleiding geven tot diarree. Van de parasieten kunnen zowel spoel- als haakwormen en de ééncelligen (protozoën) als Giardia, diarree veroorzaken. Bij jonge katten zien we echter vaker dat ze achterblijven in de ontwikkeling dan dat ze echte symptomen van diarree vertonen.

Diarree bij de volwassen kat wordt meestal veroorzaakt door:

  • Infectieuze darmontsteking (IBD)
  • Tumoren, zoals Lymfosarcomen of Adenocarcinomen
  • Infecties
  • Parasieten
  • Voedingsovergevoeligheid (voedingsallergie)
  • Een te snel werkende schildklier
  • Geneesmiddelen/toxinen
  • Problemen met de alvleesklier, meestal veroorzaakt door afbraak van de alvleesklier als gevolg van een alvleesklierontsteking

Symptomen van diarree

De symptomen die een kat laat zien, hangen sterk af van het darmdeel dat getroffen is. Wanneer het probleem zich in de dunne darm bevindt zal de kat grote hoeveelheden waterige diarree produceren en gewicht verliezen. Bij een probleem in de dikke darm zal de kat kleine beetjes zachte ontlasting uitscheiden, waarbij soms wat vers bloed of slijm te zien is. De kat zal zich vaker ontlasten en waarschijnlijk daarbij persen. Vaak is er echter sprake van een gemengd ziektebeeld en zien we een combinatie van deze symptomen. Het is makkelijk om de ontlasting van een kat te beoordelen als er maar één kat in huis is en deze de kattenbak gebruikt. Bij katten die naar buiten gaan of die met meerdere katten in een huis samenleven is het veel lastiger om te achterhalen wat er aan de hand is.
Wanneer de diarree echter heel ernstig wordt, zal ook een buitenkat soms wat ‘ongelukjes’ in huis vertonen, omdat het dier eenvoudigweg niet snel genoeg naar buiten of naar de kattenbak kan gaan. Vaak is er ook wat zachte onlasting zichtbaar die net onder de staart blijft kleven.

Wanneer er meerdere katten in huis zijn, is het verstandig de kat met diarree apart te zetten.

Ook braken kan een teken zijn van maagdarmproblemen bij de kat. Sommige katten zullen meer gaan drinken om het vochtverlies van de diarree te compenseren.

De behandeling van katten met diarree wordt aangepast aan de onderliggende oorzaak van het probleem.

De prognose hangt natuurlijk af van de oorzaak van de diarree. Aandoeningen die gemakkelijk met voeding en/of geneesmiddelen te behandelen zijn, hebben een goede prognose. In alle gevallen geldt dat een vroege onderkenning en diagnose van het probleem, problemen op de lange termijn in het maagdarmkanaal, die misschien wel onomkeerbaar zijn, kunnen voorkomen.