Weetjes over katten en de wetgeving
– Sinds 1/11/2017 moet elke kat gechipt (geïdentificeerd) en geregistreerd zijn in de centrale databank, CatID, voor de leeftijd van 12 weken. – Een kat mag maar moet geen paspoort hebben. Als u de kat meeneemt naar het buitenland is dit wel verplicht net als de Rabiës vaccinatie. – Als uw kat uit het buitenland…
Aankoop van een pup of een kitten
De zomerperiode komt er weer aan en voor vele mensen is dit het ideale moment om een pup of kitten in huis te halen. Helaas zien we veel te vaak dat deze van (bekende) broodfokkers komen (al dan niet bewust) en dit met alle gevolgen van dien. Waarom koop je best geen pup bij een…
Goede voornemens in de praktijk
Een nieuw jaar brengt ook steeds goede voornemens met zich mee. Onze goede voornemens zijn zoals elk jaar om nog meer dieren en eigenaren te helpen op allerlei verschillende manieren. Maar ook om de manier waarop we dit doen telkens te verbeteren naar de laatste nieuwe inzichten. – Een propere wachtzaal en consultatie ruimte: We…
De kat in de wetgeving
Sinds de laatste aanpassing van de wet zien we dat veel eigenaren verward zijn over wat er nu allemaal wettelijk verplicht is wanneer men een kat wil houden. Daarom zetten we hier nog een keer alles op een rijtje. Identificatie: Sinds 2014 moeten alle katten in België verplicht geïdentificeerd en geregistreerd worden. De procedure moet…
Het gele lintje
Het dragen van een geel item bij honden heeft een internationale betekenis. Het betekend namelijk dat de hond in kwestie ruimte nodig heeft. Dit kan door verschillende oorzaken zijn en leggen we hier graag uit.Het gele lintje is een initiatief uit 2012 dat afkomstig is uit Zweden en oorspronkelijk ‘Yellow Dog’ heet. De bedoeling was…
S.O.S. Kruimels
We kregen al eerder de feedback van enkele mensen dat er in de zakken Carnis koudgeperste brokken wel veel poeder/kruimels aanwezig waren. Omdat we het zonde vinden om deze weg te gooien hebben we een recept voor jullie gevonden om zo het onderste uit de kan te halen. Wat heb je nodig: Een voorverwarmde oven…
Veilig door de feestdagen
De feestdagen komen er aan en vaak is dit een gevaarlijke periode voor onze huisdieren. ’s Avonds is het sneller donker en wanneer wij kerst of nieuwjaar vieren, durven ze vaak als eens iets te eten wat giftig kan blijken. Hieronder vindt je enkele tips om veilig door de feestdagen te komen. – Op wandeling:Omdat…
Dominantie, feit of fabel?
Dominantie, het is een woord dat we vaak horen en gebruiken. In de hondenwereld zal je merken dat er zowel voor als tegenstanders zijn en dat meningen over dit onderwerp enorm verschillen. Waarom?Veel ongewenst gedrag wordt uitgelegd als “Mijn hond is dominant!“. Veel mensen zijn van mening dat hun hond baas over hen wil zijn…
Speeddate voor konijnen
Konijnen zeer sociale dieren. Dit wilt zeggen dat zij best per minimum van 2 gehuisvest worden. Op deze manier kunnen zij het beste hun natuurlijk gedrag vertonen door bij elkaar te zijn. Dit houdt in samen eten, rond huppelen, elkaar wassen, enzovoort. Ook in de natuur leven ze minstens in groepjes van 2. Natuurlijk bestaat…
Kant-en-klare diepvriesmaaltijden voor je hond of kat
Sinds kort is er meer en meer te lezen over kant en klare diepvriesmaaltijden voor hond en kat. Begin dit jaar konden jullie lezen dat wij als praktijk ook kant en klare diepvriesworsten voor hond en kat verkopen van het merk CarniVoer. Hierbij een woordje uitleg over het hoe, wat en vooral waarom wij achter…
Tandverzorging bij hond en kat
Pups worden zonder tanden geboren. Enige tijd na de geboorte komen de tandjes tevoorschijn en na ongeveer 12 weken is dit melkgebit compleet. Wanneer een puppy tanden aan het wisselen is, kan het gebeuren dat de melktand niet meteen uitvalt. De nieuwe tand komt naast de melktand te staan. We spreken dan van persisterende melktanden.…
Dieren en vriesweer
Katten Verhoog de slaapplaats van je kat zodat ze niet in de tocht ligt. Zorg voor extra opstapjes: oudere katten kunnen in de winter last krijgen van hun gewrichten en minder makkelijk springen. Wanneer je overdag weg bent en de verwarming niet aanstaat, leg dan extra dekentjes of maak hun normale slaapplek wat knusser. Buitenkatten…
Bezigheidstherapie
Nu onze honden net gewoon waren aan het feit dat we meer thuis zaten, moeten ze alweer eraan wennen dat baasje terug gaat werken. Hier zijn enkele tips om die overgang voor je hond (opnieuw) wat gemakkelijker te maken.
Dierenacupunctuur
Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Oosterse geneeskunde. Het is gebaseerd op energie. Een gezond lichaam heeft een goede energetische balans, ook bij dieren. Wanneer het lichaam een ziekte of kwetsuur doorgaat, wordt dit evenwicht verstoord. De acupuncturist kan dan het evenwicht herstellen via de energie die door de energiebanen (medianen) loopt. Acupunctuur kan…
Blaasstenen bij de hond
Een tijdje geleden haalden we deze steen uit de blaas van Pixie (zie foto hierboven – ter vergelijking met een twee-euro-muntstuk). Hoe ontstaan blaasstenen?Het ontstaan van blaasstenen begint met de vorming van kristallen in de urine. Kristallen zijn de bouwstenen van blaasgruis. Na verloop van tijd kunnen deze kristallen groeien tot stenen. Waardoor kunnen blaasgruis…
Eindejaar
Voor ons betekent december gezelligheid, warm aankleden, kerstmarkten bezoeken en het jaar met een knal afsluiten. Voor de meeste van onze dieren is de jaarwisseling echter geen feest. Ze schrikken van de flitsen, sissende geluiden en knallen van vuurwerk. Onze huisdieren hebben een beter gehoor dan ons dus ze horen knallen en sissende geluiden horen…
Kijk eens diep in mijn puppyoogjes
Je hond wilt graag een snoepje en kijkt je smekend aan. Of hij heeft iets gedaan wat niet mag en is zich van geen kwaad bewust maar reageert op jouw teleurgestelde stem. Puppyoogjes… Wie kan daar nu ongevoelig voor blijven? Onderzoek heeft aangetoond dat honden ook op dit vlak verschillen van wolven. Ze hebben namelijk…
Grasaren
Zomer, het is weer zo ver: de tijd van de vervelende grasaren. We hebben al verschillende patiënten gezien met grasaren in de oren of tussen de tenen. Ze kunnen zich ook vastzetten in de neus of zelfs langs het oog. Grasaren zijn de zaadjes van gras. Ze bestaan uit een verdikking, voorzien van ‘voelsprieten’ en…
Ik ga op reis en neem mee …
De vakantie komt eraan, maar waar gaat je huisdier naartoe? Gaat je hond en/of kat mee op reis of gaat hij/zij naar de opvang? Of komt er iemand aan huis?Waar moet je aan denken?Wij hebben alvast een lijstje opgemaakt als richtlijn. Voor uitgebreide informatie omtrent vaccinaties en reis-documenten kan u terecht op de website van…
Mijn hond eet uitwerpselen
Je bent met je hond aan het wandelen wanneer hij plots halt houdt en… uitwerpselen eet. Of je vindt nooit iets terug in de tuin omdat je hond zijn eigen stoelgang terug opeet. Komt het bekend voor? Je bent niet de enige! Wat moet je dan doen? Je hond straffen? Negeren? Door de dierenarts laten…
Tandverzorging bij hond en kat
Pups worden zonder tanden geboren. Enige tijd na de geboorte komen de tandjes tevoorschijn en na ongeveer 12 weken is dit melkgebit compleet. Wanneer een puppy tanden aan het wisselen is, kan het gebeuren dat de melktand niet meteen uitvalt. De nieuwe tand komt naast de melktand te staan. We spreken dan van persisterende melktanden.…
Wie/wat heb ik aan de lijn…?
Er is een grote keuze aan halsbanden en tuigjes. We proberen in deze rubriek wat duidelijkheid te scheppen in het aanbod door er enkele te bespreken. De standaard halsband is gemaakt uit nylon of leer en wordt met een kliksysteem of een gaatjessysteem vastgemaakt. De meeste mensen beginnen met dit type riem en blijven er…
Wat schaft de pot?
In de praktijk krijgen we vaak de vraag wat een hond als extra’s mag eten. “Hij kijkt zo zielig als we aan tafel zitten en ik krijg het niet over mijn hart om hem niks te geven” krijgen we dan te horen. Op zich heeft uw hond geen extra’s nodig als hij een volledig, kwaliteitsvol…
Castratie of sterilisatie?
Castratie en sterilisatie… Beide termen slaan op het onvruchtbaar maken via een chirurgische ingreep. In de volksmond (en vaak ook bij ons in de praktijk) wordt castratie gebruikt voor het onvruchtbaar maken van een mannelijk dier, terwijl sterilisatie gebruikt wordt voor een vrouwelijk dier. Toch is er een verschil tussen de begrippen en kunnen ze…
Heupdysplasie
Heupdysplasie is een afwijkende ontwikkeling van het heupgewricht. Dit veroorzaakt beschadigingen aan het kraakbeen in het heupgewricht met pijn en manken tot gevolg. Bij een goed ontwikkeld heupgewricht zorgt een strak kapsel ervoor dat de kop van het bovenbeen in de heupkom getrokken wordt. Op die manier vormt de kop een mooie ronde bol die…
Astma bij de kat
De luchtwegen zijn als het ware buisjes die de buitenlucht verbinden met de longblaasjes. De luchtpijp begint achteraan in de mond en loopt in de borstkas waar hij splitst in twee bronchi, de zogenaamde grote luchtwegen. Deze vertakken op hun beurt verder. Al deze bronchi zijn omgeven door stevige kraakbeenringen die voorkomen dat de buisjes…
Identificatie en registratie van katten
Sinds 1 september 2014 is het verplicht om nieuwgeboren katten of katten die van eigenaar veranderen, te laten castreren en identificeren. In werkelijkheid gebeurt dit niet altijd maar het is ten sterkste aangeraden wanneer de katten vrijelijk naar buiten kunnen. Ze kunnen namelijk ongewenste nestjes veroorzaken of verloren lopen. De identificatie gebeurt net zoals bij…
Hou het hoofd koel
De temperatuur kan hoog oplopen in de zomermaanden, dat hebben we de vorige weken wel gemerkt. Onze dieren kunnen helaas hun vacht niet even uitdoen, dus het is aan ons om hen koel te houden. Hoe merk je dat je dier het warm heeft? Bek open, hijgen, kwijlen, languit liggen, suffer Hoe verkoeling bieden? Zorg…
Titeren
Wat is titeren? Titeren is het bepalen van aanwezige antistoffen in het bloed. Aan de hand van de gevonden waardes kan de aanwezige bescherming in een mens of dier worden afgelezen en daar kan dan op gereageerd worden door, indien de waardes dat aangeven, te vaccineren. Het bepalen van de titerwaarde is niet nieuw, we…
Spel of gevecht bij honden
Algemeen Vechtende honden zijn niet zelden het onderwerp van gesprek, dit is een situatie die kan escaleren als de eigenaars daar niet juist mee omgaan. De honden het maar laten uitzoeken is niet aan te raden. Als je honden (regelmatig) vechten, ga je best te rade bij een professional. Het is niet ongewoon dat…