Inleiding
De anaalklieren zijn twee kleine geurkliertjes die in de sluitspier van de anus ingebed liggen. Bij de voorouders van onze honden gaven ze de ontlasting een special geur. Hiermee werd het territorium afgebakend. Bij onze huishonden is deze functie grotendeels verloren gegaan. De kliertjes zijn er nog wel en kunnen voor veel overlast zorgen door overvuld of ontstoken te raken.
[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left][clear]Voorkomen
Anaalklierproblemen zien we vaker bij bepaalde rassen optreden. Voorbeelden zijn Cocker Spaniëls, Golden Retrievers, Pinschers, Duitse herders en Terriërs.
Klachten
Honden kunnen zelf niet bij hun anaalklieren. Als de kliertjes overvuld of ontstoken zijn gaan de dieren in de omgeving (rond de staart) zitten likken en bijten, soms tot bloedens toe. Ook het zogenaamde sleetje rijden is een poging van de hond om van de irritatie en jeuk af te komen. De hond schuift hierbij met z’n achterste plat over de grond, vaak met de achterpoten omhoog.
Een ander probleem is het anaalklierabces. Hierbij is een ontsteking ontstaan in de anaalklier en is het kliertje gevuld met etterige inhoud. De ontsteking zoekt zich vervolgens een weg naar buiten toe en breekt open. Als het abces nog niet doorgebroken is zie je naast de anus een zeer pijnlijke zwelling, is het wel doorgebroken dan zie je naast de anus een gaatje waar bloed en etter uitkomt.
[custom_frame_right shadow=”on”][/custom_frame_right] [clear]Diagnose
Heeft uw hond jeuk bij zijn staartwortel, rijdt hij sleetje of zie je een vreemde zwelling bij zijn anus, dan is de kans groot dat er iets mis is met z’n anaalklieren en is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.
[custom_frame_center shadow=”on”][/custom_frame_center][clear]Die zal eerst kijken of er misschien nog andere oorzaken zijn voor de klachten (lintwormen, vlooien, allergie) en vervolgens de anaalklieren van de hond bevoelen. Aangezien de kliertjes in de sluitspier zitten betekent dit dat de hond rectaal onderzocht zal worden. Met een vinger in de anus wordt de anaalklier opgezocht en indien nodig leeggedrukt. Dit is voor de hond onaangenaam maar alleen bij een ontsteking echt pijnlijk. Het stinkt wel!!
Behandeling
In de meeste gevallen is het voldoende als de kliertjes leegdrukt worden maar in enkele gevallen is verdere behandeling nodig.
[custom_frame_left shadow=”on”][/custom_frame_left] [clear]Het preventief elke paar weken leegdrukken van de anaalklieren wordt afgetraden omdat hiermee juist een overprikkeling / ontsteking veroorzaakt kan worden op termijn.
Als de anaalklier ontstoken is, zal de hond een antibioticakuur voorgeschreven krijgen, eventueel aangevuld met medicijnen om de jeuk en irritatie de kop in te drukken.
Anaalklierabcessen worden geopend en uitgespoeld maar dit is meestal zo pijnlijk dat de hond een lichte sedatie krijgt. Ook hier wordt met antibiotica nabehandeld om de ontsteking weg te krijgen.
Bij sommige dieren helpt het leeg drukken van de kliertjes maar heel kort. Na enkele weken zijn ze weer vol en beginnen de problemen opnieuw. In deze gevallen is het verstandig om de klieren operatief weg te nemen, de hond is dan definitief van de problemen af.
Besluit
Anaalklierproblemen komen vaak bij honden voor. Meestal is er sprake van jeuk in de buurt van de staart. De problemen zijn goed te behandelen, maar in hardnekkige gevallen kan een operatie de aangewezen weg zijn.[divider_top]